Este prea vechi termenul de “lacuire”. Este vorba despre aplicatul epoxy-ului (epoxy rod finish) pe masitajele lansetei.

Niciunde in etapele constructiei lansetei nu este mai adevarata zicala “repetarea este secretul reusitei” (“practice makes it perfect”). O sa intelegeti mai multe cand va apucati de treaba.

Pana acum am incercat sa va explic pe indelete procesul constructiei unei lansete, utilizand cat mai multe unelte pe care le gasim sau le putem reproduce la preturi absolut rezonabile. Pentru cei interesati, gasesc articolele respective la linkul urmator:http://asavacustom.com/linkuri-rodbuilding-utile. Ideea este ca oricine doreste sa-si construiasca propria lanseta o poate face cu un minim de unelte. Cine vrea sa o faca la modul serios, va trebui, cu siguranta, sa investeasca ceva mai mult, pentru a grabi putin procesele de constructie a lansetei.

Rasinile epoxidice sunt printre cele la care nu trebuie sa faceti rabat, cele pentru matisaje fiind foarte bine concepute pentru asa ceva. Suficient de elastice, dar si suficient de dure in acelasi timp. Cele mai bune dintre ele nu se crapa in timp, daca sunt aplicate cum trebuie.

 

Ca sa intelegeti necesitatea uneltelor de mai jos am sa incerc sa explic in cateva cuvinte care este comportamentul epoxy-ului dupa amestecare. Este foarte important sa stiti ca nu interactioneaza cu aerul, deci, nu se intareste datorita acestuia. Un factor determinant al timpului de intarire (uscare) al epoxy-ului este temperatura. Cu cat mai cald cu atat procesul de polimerizare este mai rapid. Cea mai mare problema este ca pana sa ajunga intr-o stare cat de cat solida acesta este amorf. Curge si iar curge. Lanseta trebuie sa fie intr-o permanenta miscare, preferabil de rotatie pentru mai bine de 1-2 ore, pentru a obtine un finisaj uniform.

 

Presupunand ca m-am facut inteles aveti nevoie de un dispozitiv pentru rotit lanseta. Preferabil motorizat, nu nevasta, prietena sau hamsterul pe rotita. Tinand cont ca oferta pietei este “deosebit de vasta” trebuie sa stiti ca avem nevoie de un motor cu minim 2-3rpm (rotatii pe minut) si nu mai multe de 30rpm. Primul motoras pe care l-am folosit a fost unul de la un cuptor cu microunde (6rpm) cumparat de la un electrician din Timisoara. In ultima vreme se gasesc prin supermarketuri rotisoare relativ ieftine. Nu! Nu! Nu pentru lansete, ci pentru frigarui. Motorasele acestora sunt ideale pentru ce avem noi nevoie (putine rotatii pe minut). Daca sunt pe baterie s-ar putea sa nu aveti surprize cum am avut eu cand s-a luat curentul, de mi-a facut lanseta turturi de epoxy.

 

Avem motoras.
Ce facem cu el? Cand m-am apucat de primele lansete, am cautat pe siturile de specialitate/magazine online exemple rotisoare pentru lansete. Am gasit ceva ce mi-am imaginat eu ca pot sa fac cu obiecte din casa, nefiind interesat sa investesc prea mult, la vremea aceea fiind inca student. Am luat o bucata de scandura. Am taiat-o cum am putut mai bine, am facut un suport de care am prins motorasul, dupa care am facut un dispozitiv dintr-un capac din plastic mai gros al unui deodorant si 3 suruburi in care puteam sa prind lanseta, gripul ei. Aveti o imagine cu ceva asemanator. Al meu nu mai exista, deci, din pacate nu-l pot fotografia… oricum arata prea HORROR, taiat din topor.. dar la acea vreme si-a facut treaba pentru ce era menit.

 

Ati prins ideea! Pe langa motoras, putem folosi suportul facut (presupunand ca pentru a ajunge in acest stadiu ati reusit sa va confectionati un suport pt. matisat) pentru matisat lanseta pentru a sustine greutatea lansetei. Daca acesta nu este la nivel cu motorasul il ridicam cu 2-3 reviste incat lanseta sa fie perfect orizontala.

Varianta optima… faceti suport complet pentru rotit lanseta.

Varianta perfecta… cumparati unul gata facut.
Epoxy

Epoxy-ul pentru “lacuit” inelele este de foarte multe tipuri. De cel putin atatea tipuri cate firme producatoare de componente pentru lansete. Pentru mine Thread Master High Build a dat cele mai bune rezultate pana in prezent. Suficient de fluid pentru a intra in toate spatiile dintre spirele matisajului cat si sub piciorul inelului. Ramane fluid suficient timp pentru a putea incastra toate inelele de pe o lanseta in rasina. Pentru cei care au lucrat pana in prezent cu Flex Coat, cel mai simplu mod de a-l descrie este ca nu este la fel de fluid ca si cel Lite formula, dar nu este nici atat de vascos si de „inutilizabil” (d.p.meu d.v) precum Flex Coat High Build. Este undeva intre cele doua.
Recipientul in care amestecati este preferabil sa fie din plastic sau din metal. Aveti grija sa fie foarte curat, foarte bine degresat. Eu in prezent utilizez paharele gradate de la Flex Coat.

Pentru a masura cantitati egale din fiecare componenta folositi seringi. Daca le folositi pe cele de la farmaciile din tara cautati din cele fara cap de cauciuc, pentru ca acelea contin reziduu care lasa pete in epoxy si interactioneaza cu acesta in asa fel incat s-ar putea sa nu se mai intareasca cum trebuie.
Euamestec de obicei cu scobitori. Nu amestec cu viteza mare in asa fel incat sa ramana cat mai putine bule de aer blocate in amestecul final. Amestec intre 5 si 8 minute. In ultima vreme mai spre 8 minute decat spre 5.

Veti observa cand incepeti sa amestecati ca mixtura se va tulbura. Pe masura ce continuati aceasta se va limpezii. Intotdeauna amestecati mai mult timp decat momentul in care se limpezeste amestecul(neaparat mai mult de 3 min.) pentru a nu avea surprize.

Pensula preferabil tot de la Flex Coat, dar sunt bune si cele din comert. Cu cat mai ieftine, cu atat ne despartim mai usor de ele. Exista si optiunea pensulei reutilizabile, pe care o spalam cu acetona sau alt diluant dupa epoxare

 

Dupa ce am omogenizat cele doua componente de obicei torn continutul rezultat pe o bucata de folie de aluminiu pentru a maximiza timpul de lucru cu rasina, pastrand-o la o temperatura mai mica. Fiind intinsa pe aluminiu, caldura rezultata din interactiunea celor doua componente este disipata mult mai eficient decat daca lasam amestecul in paharelul de plastic.
Dupa aplicare se observa clar ca ata se va inchide mai mult sau mai putin la culoare. Daca folositi ata cu color preserver incorporat(Gudebrod NCP, Pacific Bay Stay True si acum printre preferate Pro Wrap – Color Fast) aceasta va ramane in mare masura de culoarea initiala. Daca folositi ata normala pentru matisat, aceasta se va inchide foarte mult la culoare, ba chiar mai mult unele dintre ele(aproximativ toate, dar in special cele mai deschise la culoare) devin transparente in urma aplicarii rasinei.

 
Voi reveni in curand cu tips & tricks pentru o lacuire cat mai perfecta… lucruri la care este bine sa fiti atenti si lucruri care trebuiesc urmarita in prima ora din momentul in care am epoxat lanseta, dar dupa cum am zis, exercitiul este mama invataturii…