Dupa cum am promis… revin cu informatii despre unele lansete care-mi trec pe la atelier.

Astazi avem in vizor o lanseta St.Croix AVID AVS70ULF, a carui lungime nu ma prea incanta, cum de altfel nici pe propriatar:). Pot sa spun ca sunt fan St.Croix Avid, dar cand este vorba despre blankul light de 1.98m (6ft. 6in.), adica 3S66LF2. Acesta este un blank de care nu ma pot desparti: ori de cate ori am vandut lanseta personala facuta pe acest blank, am fost nevoit sa o refac, pentru ca asa ceva nu poate lipsi din colectia mea personala.

La ultra light-uri, in general, nu doar la acest Avid, ce este cu adevarat izbitor este dimensiunea inelelor cu care sunt echipate, mult prea mari ca sa mai poti vorbi de lanseuri precise, lanseta devenind mult prea bleaga, „balangacioasa”. Inelele sunt de calitate, Fuji Alconite, dar in continuare, prea mari.
O lanseta Ultra Light/ Light are de preferat cel mai mare inel, cel de plecare, undeva la marimea 20, in cazuri extreme chiar si 16… Avid-urile Ultra Light au cel mai mare inel de marimea 25, la fel si cele light, inel mult mai potrivit pentru gama MediulLight – Medium Heavy. La fel si cu inele dinspre varf sau inelul de varf. Sunt mult prea mari pentru a nu incarca blankul excesiv, un blank care este categorisit a arunca de la 1/32 la 3/16oz (0.9 – 5.5g) poarta pe el 8-9g de inele, 8-9 grame care atarna undeva in jumatatea superioara a lansetei. Cele mai mici inele sunt marimea 6, mult mai potrivit fiind inele marimea 3 – 5.
Inelul de plecare, cel de 25, pentru o lanseta atat de flexibila, mie personal mi se pare mult prea sus pozitionat fata de mandrina, adica undeva la 65-67cm. Parca as mai rade vre-o 10cm si as aduce mai aproape inelul de mandrina.
Cu referire la maner/mandrina nu am nimic de obiectat, este un maner comod, clasic, nimic complex in ceea ce-l priveste. Poate este de mentionat ca este totusi echipat cu mandrina Fuji, din punctul meu de vedere este intotdeauna un plus.
In ceea ce priveste performantele, la lansetele UltraLight si Light se observa cel mai bine cum influenteaza inelele blankul, fata de acelasi blank, montat cu inele mult mai mici si mai usoare. Inelele sunt pozitionate „corect”, dar acest lucru este irelevant in momentul in care acestea incarca excesiv blankul, napastrand calitatile acestuia, asa cum ar trebui.
Chiar daca este putin dezechilibrata la prima vedere, lanseta, ajunge sa se simta confortabila in momentul in care-i montam o mulineta, dar acest lucru este general valabil la orice lanseta light, fiind suficient de usoare incat sa se echilibreze cu aproape orice mulineta.
Legat de matisaje si lacuire, nu prea sunt multe de spus. Se stie de multa vreme ca lacul de pe lansetele St.Croix, in general se fisureaza destul de repede. Nu deranjeaza decat estetic, daca va uitati de-aproape la matisaje, neinfluentand performantele lansetei.
Tineti aproape, pentru ca mai urmeaza si altele, in curand:).