Foarte multa lume se intreaba acest lucru, dar pana acum a fost un secret bine pastrat, supus doar speculatiilor.

Iata ca nu mai este chiar asa, mai ales de cand au aparut in peisaj Phenix K2. Bun! Acum nu va imaginati ca Phenix face blancuri pentru Megabass, pentru ca si Phenix le face, in acest caz la Torray, care mai mult ca sigur le face si pentru seria Megabass Orochi X4.
Patern impletitura Megabass Orochi X4

Patern impletitura Megabass Orochi X4

De ce spun asta? Pai hai sa vedem (acum imi pare rau ca n-am reusit sa fac 2-3 poze, dar asta e. Trebuie sa ma credeti pe cuvant. Prima treime de blank, portiunea dinspre butt, la ambele blankuri prezinta o impletitura in X, care nu seamana, ci sunt identice pana la cel mai mic micron, cu singura mentiune ca Megabass Destroyer Orochi X4 are in plus un strat de rasina peste tot blancul, care-l face ceva mai greu si aparent mai „saftosh”.
Cam tot in aceeasi zona se termina la ambele blancuri portiunea cu impletitura in X, si incepe un patern la fel pe ambele, atat ca pe Megabass este vopsit cu negru, pe cand la Phenix K2 este lasat virgin, asa cum a iesit de la mama lor din fabrica.
Alte asemanari? Da sunt si mai multe asemanari! In descrierea produselor, una dintre ele cu o descriere mai pompoasa decat cealalta, dar esentialul este acelasi.
Impletitura, nu asemanatoare, ci identica, dar la un blank Phenix K2

Impletitura, nu asemanatoare, ci identica, dar la un blank Phenix K2

Ambele prezinta carbon T-46 Ton, Phenix mentioneaza ca este T-46 Composite de la Torray:
Megabass: „The Orochi X4 features an adaptive blank of carefully selected 40 and 46 ton graphite”
(Orochi X4 prezinta un blank „adaptiv” cu grafit 40 si 46 ton atent selectionat)
Phenix: ” Toray’s T-46 Ton composite is the core of what sets us apart from the competition”
(Grafitul de la Toray T-46 Ton este miezul care ne diferentiaza de competitie)
Ambele au descriere asemanatoare cand vine vorba despre portiunea „ranforsata” cu impletiturile in X de la baza blancului:
Megabass: „The Active X4 Matrix increases tension and stiffness significantly with a 4-axis carbon graphite wrap (think „X” superimposed on „+” to get an idea of the pattern).
This Adaptive core is further reinforced by its own braided 2-axis „XX” patern micro-carbon fiber cross-weave, which runs the entire length of the blank.”
(Carbonul „Active X4 Matrix” creste significant puterea si tensiunea cu o impletitura pe 4 axe din carbon (ganditiva la un „X” suprapus peste un „+” pentru a va face o imagine exacta)
Acest miez „Adaptive” este ranforsat suplimentar ce cele doua impletituri transversale…)
Phenix: ” Our unique layering process combined with detailed construction results in a rod blank that has exceptional ballance and senzitivity. Additionally, the lower rod end is reinforced to increase strength for better backbone performance while not adding considerable weight or bulk diameter.” (Procesul nostru unic de stratificare, combinat cu atentia la detalii constructive rezulta intr-un blank cu o senzitivitate si un echilibru exceptionale.. Aditional, portiunea inferioara a blankului este ranforsata pentru performante imbunatatite pe zona de rezerva de putere, fara a adauga greutate suplimentara)
Cred ca sunt suficiente asemanari:), ca sa nu mai avem dubii de unde provin, cel putin blancurile de la Megabass Orochi X4. Cel putin materialul este clar ca provine de la Toray, dar asemanarea izbitoare intre cele doua, inclusiv la impletituri sunt evidente clare ca provin de la aceeasi fabrica/producator.
Diferentele: Phenix sunt mult mai usoare, in prezent cele mai usoare blancuri pe care le-am vazut vre-odata. Megabass a preferat sa ingreuneze blancurile cu un strat suplimentar de rasina, care le ingreuneaza, dar le si protejeaza mai bine in acelasi timp. Daca ar fi sa aleg… as alege cu siguranta varianta fara rasina, daca este vorba de plus de performanta. Daca ingrijorarea mea este ca lanseta sa fie cat  mai rezistenta la impact si alte cele… atunci poate ca as alege cealalta varianta:).
Megabass prezinta o gama mai variata de blancuri in categoria X4, iar chiar daca Phenix spune ca blancurile sunt Fast (a nu se intelege rigide, care sunt, ci faptul ca in tensiune se indoaie doar prima portiune a blancului), ele sunt de fapt mai Moderate, dar dintr-o fibra rigida, ULTRA HIGH MODULUS… Potrivite pentru pescuitul cu naluci mai putin reactive.