Deunazi, unul dintre „colegi” cu pretentii de formator de opinie in materie de lansete se plangea pe unul dintre forumurile de pescuit la rapitori(punct ro) ca a incercat sa pescuiasca la pastrav cu echipament de baitcasting si ca nu a reusit decat lanseuri cu 10-15m mai scurte cu oscilanta de 8-9g. Prin urmare conchidea cu un aer de superioritate ca echipamentul de baitcasting nu-si are locul in pescuitul pastravului si al cleanului decat cel mult pentru snobi.

Recent pentru a testa limitele echipamentului de baitcasting mi-a venit ideea sa-mi fac o lanseta light, un adevarat snobism in opinia unora. Lanseta este construita cu inele de titan, de marimi cuprinse intre 7 si 4 de la Fuji, pe blank de Legend Elite de 6’6″ light, putere de aruncare 1/16-1/4oz., fir recomandat 4-10lb. Pentru aceasta lanseta mi-am tunat o mulinetaDaiwa Sol, inlocuind tamburul original cu unul de Pixy cu rulmenti Boca Abec 7, Orange Seal.

Pentru a-i face botezul, am decis sa facem o iesire pe Cris la un avat de primavara, in ideea de a o incerca atat cu naluci pentru pescuitul avatului dar si cu cele cu care sunt obisnuit sa dau frecvent la pastrav de lac, voblere si oscilante intre 3 si 7g. Inainte de a o testa pe bune, am dat cateva maini si am prins un avatel pe un vobler Salmo Minnow de 7cm floating.

 

Apoi am luat ruleta  si pana la lungimea de 30 de metri am infipt in pamant crengute de salcie din 10 in 10 metri, in continuare din 5 in 5 metri.

Initial am lansat cu echipamentul de baitcasting cu oscilanta Taifun de 6g si apoi am luat echipamentu meul de spinning cu care pescuiam in mod obisnuit la pastravul de lac si avat pe Crisuri, un International Freshwater ML de 6’6″ de la Lamiglas, echipat cu o mulineta Daiwa Infinity Q de 2000. Marea surpriza a venit cand am constatat o diferenta de 2-3m intre lanseuri, in favoarea echipamentului de baitcasting.

Berti Taifun 6g, echipament baitcasting light from Sava Andrei on Vimeo.

 

Berti Taifun 6g, Echipament spinning from Sava Andrei on Vimeo.

La fel am facut si cu o oscilanta Austria nr.1 de 4g, comparativ cu ambele echipamente. Aici cu ambele am reusit aproximativ aceeasi distanta, in jur de 27-30metri.

Berti Austria Nr.1, 4g, echipament baitcasting light from Sava Andrei on Vimeo.

Berti Austria 4gr, echipament spinning. from Sava Andrei on Vimeo.

Dupa cum se vede si in filmulete nu am lansat cu nici unul din echipamente ca pentru ultima oara, ci destul de lejer, ca intr-o partida normala de pescuit.

 

Cu oscilanta de 8-9 grame nu a mai avut rost sa incercam de teama de a nu lansa dincolo de granita cu Ungaria :)).

 

Diferentele nu s-au vazut numai in test ci si in pescuitul propriu-zis. Si eu si Razvan pescuiam cu aceeasi naluca, Taifun de 6g la avat, Razvan cu un Megabass Sight Fisher de 6’2″ si mulineta Shimano Twin Power de 1000 si eu cu echipamentul de baitcasting enuntat mai sus, si lansam cu 2-3 metri mai mult decat Razvan.

 

Revenind la „disputa” de la care mi-a venit ideea acestui articol, iata domnule „coleg” ca se poate pescui la fel de bine cu naluci din categoria light si cu echipamentul potrivit de baitcasting. Din anii ’90 in care ai renuntat la baitcasting, dezamagit de nereusitele primelor incercari, din care nu ti-ai revenit nici dupa 20 de ani, tehnica a evoluat „putin” …. cu doar 30-35 de metri……

Daca pare „incredibil” puteti sa testati cu propriul echipament de spinning sa vedeti cat lansati cu cele doua oscilante mentionate mai sus…