Chiar daca este o tema repetitiva, m-am decis sa scriu aceste cateva randuri, pentru ca aceste denumiri, folosite pentru a descrie actiunea unei lansete sunt atat de prost inspirate, incat pescarii, nu doar din Romania, ci de pe toate meleagurile mapamondului le inteleg gresit.

Denumirile folosite pentru a descrie actiunea lansetei, ca sa nu zic felul in care aceasta flexeaza, te duc la cu totul si cu totul altceva, cum ar fi cat de rigid este blankul respectiv, ceea ce nu poate fi mai departe de adevar.
De exemplu: am mai recomandat lansete pentru pescuitul voblerelor din gama Certified Pro de la Lamiglas, lansete catalogate Fast sau Ex-Fast. De cele mai multe ori reactia este urmatoarea: „Pai daca-i Fast sau Ex-Fast, nu este pentru jig?!”… Raspunsul este NU… pentru ca aceasta caracteristica nu face decat sa descrie curbura lansetei in momentul in care aceasta este sub tensiune.Β 
Cel mai bun exemplu este o lanseta Fenwick din fibra de sticla din anii 60 pe care o am acasa, a carei actiune este Ex-Ex-Fast, adica Extra Extra Fast… Ce sa insemne asta? Sa fie oare o lanseta pentru jigging? Sa fie oare o fibra de sticla foarte rigida? Nici vorba! Este vorba despre felul in care se indoaie lanseta, si anume, flexeaza mai pronuntat in prima patrime acest blank este o lanseta pe care nu as putea s-o folosesc pentru altceva decat pescuitul cu voblere sau oscilante, nicidecum pescuitul cu jiguri sau naluci soft.
Dupa cum urmeaza, o lanseta Fast sau Ex-Fast, nu inseamna ca lanseta este rigida, inseamna doar ca flexeaza mai pronuntat inspre varf, conform imaginii din acest articol. Tranzitioneaza mai repede inspre rezerva de putere. De exemplu, foarte multi japonezi prefera pentru pescuitul cu naluci soft lansete cu actiuni Regular sau Regular Fast, si anume Moderat sau Moderat Fast, dar din fibre de carbon rigide… lansete care nu au nici o treaba cu pescuitul cu naluci reactive.
Sper ca am avut o oarecare noima… Concluzia este ca daca o lanseta are actiune Fast sau Ex.Fast, nu inseamna ca acea lanseta este rigida si ca este dedicata jigului.