Dupa cum am spus, cu fiecare ocazie, daca am si timpul necesar, voi mai scrie cate ceva despre lansetele de fabrica care mai trec pragul atelierului.

Astazi vom analiza pe scurt un Legent Tournament Bass de casting, lanseta de crankbait, cu urmatoarele caracteristici: 7ft. (2.1m), Medium -Heavy, actiune Moderata, 10-20lb, 3/8-1oz. (10-28g).
Sincer, dupa ce am pus mana pe aceasta lanseta mi-a parut rau ca nu mai exista in varianta de blank. De fapt nici lanseta, doar acest model, nu mai este disponibil, ceea ce este un pacat, pentru ca este o lanseta perfecta pentru apele de la noi.
Sa incepem de la butt-ul (fundul) lansetei. Manerul este split grip, o gaselnita de marketing care spune in felul urmator: „Split gripul pe o lanseta nu doar ca o face sa arate mai bine (asta depinde de ce-i place fiecaruia sa vada), dar o face mai usoara, mult mai usoara!”. Nu pot nega acest fapt, daca neglijam echilibrul de ansamblu al lansetei. De obicei, lansetele americane nu sunt echilibrate. Deci ce vezi, practic aia primesti, o lanseta usoara, dar care de foarte multe ori pica in bot, pentru ca este dezechilibrata. Eu personal prefer o lanseta echilibrata, decat una usoara care sa pice in bot (ceea ce o face sa para mai grea decat lanseta echilibrata).
Aici, la prima atingere ai avea impresia ca lanseta este cam dezechilibrata, dar cand pui o mulineta de crank pe ea, cum e un Chronarch 201E5, parca incepe sa prinda aripi si echilibru.
Mandrina este una clasica, Fuji ECS, cu constructie blank thru, ceea ce inseamna ca mandrina vine ca o manusa pe blank, blank care este vizibil prin partea inferioara a mandrinei… permite pescarului sa tina mana direct pe blank. Este o mandrina placuta si comoda. Faptul ca nu are foregrip, putem sune ca ajuta per ansamblu la echilibrul lansetei.
Practic nimic ce sa-ti ia ochii la manerul/mandrina acestei lansete. Simplu si functional.
Modelele mai noi de Legend Tournament Bass sunt echipate cu mandrine Fuji Skeleton, pe care eu nici in ziua de astazi nu le pot indragii. Mi se par destul de incomode pentru „avantajele” pe care le ofera.
Lanseta este echipata cu inele Fuji Alconite, cu rama cromata, mai mult decat suficient pentru a rezista o viata pe apele din Romania, pescuind cu fir textil. Nu aveti sa reusiti sa le uzati zeci de ani. Este o lanseta clasica, cu inele clasice. Plecarea este de 12, iar cel mai mic inel este marimea 7. Cu plecarea sunt de-acord, chiar daca in prezent folosesc maxim marimea 10. Acestea erau vremurile respective. Era oarecum un standard plecarea de 12. Dar inelele dinspre varf, la fel ca si la alte lansete St.Croix mi se par cam mari, si fac nedreptate blankului. Noroc ca este lanseta Medium Heavy, pentru ca altfel s-ar fi simtit pe bune ca inelele de 7 sunt cam mari si grele. Chiar si cu 2-3 ani in urma as fi ales cel mult marimea 6 pentru ultimele inele, dar plecarea as fi ales-o la fel. Acum as fi ales o plecare de 10, poate chiar 8 si cel mult marimea 5.5 pentru ultimele inele.
Oricum vorbim despre o lanseta invechita. Noile lansete sunt echipate cu inele Fuji Alconite K-Guides, mult mai mici decat pe seria originala, ceea ce este un plus.
Epoxiul de pe inele, in unele locuri lasa de dorit, dar daca nu cautam perfectiune este un detaliu minor.
Firul trece foarte bine prin inele si pot spune ca sunt incantat de curbura moderata a lansetei. Eu personal prefer lansetele de grafit pentru pescuitul cu voblere, fiind mult mai usoare, chiar daca nu la fel de permisive, in comparatie cu cele de fibra de sticla. Chiar daca avem de-a face cu o fibra SCIV, lanseta nu pare a fi rigida de fel si poate fi pescuita de-o potriva la avat, salau, stiuca si somn.
Voi reveni si cu informatii despre alte lansete de fabrica care vor mai trece pragul atelierului.